Åter till Bertils bilder  

 

Cumbuco 28 februari 2012

Sista dagen i Cumbuco för den här gången. Jag har haft ett sista möte med våra svenskor här, Therese och Virena. Vi hade hoppats ha en kvällsverksamhet för byns ungdomar igång nu men det byråkratiska tar sin tid här. Vi måste ha en lokal förening med revisor etablerad här för att få driva verksamhet. Therese har talat med en revisor och med kommunen och de har lovat ordna detta på ca två månader. Lämpliga lokaler för en ungdomsverksamhet  finns lediga centralt i Cumbuco så det bör inte bli något problem. Kommunen har gett ett halvt löfte att stå för lokal och bemanning. Lokala sponsorer har också sagt sig vara villiga att bidra när vi kommit igång. Vårt projekt har ett mycket gott anseende här i Cumbuco bland allmänheten, kommunens tjänstemän och lokala företag.

Skolan har en bra verksamhet. Eleverna går i tvåskift. En del kl 07.00 – 11.00 och övriga kl 13.00- 17.00. Alla får en enkel måltid bestående av en soppa och juice. Man har ingen matsal utan barnen hämtar maten hos kokerskorna och sätter sig sedan att äta på lämpligt ställe. Tyvärr säljer man också godis i samband med måltiden.

 

Jag har resonerat med skolans lärare om att några av deras klasser ska brevväxla på engelska via mail med min dotter Helenas och min svärson Samis skolklasser i Östersund. De är båda engelsk-lärare. Jag har talat med några av eleverna på skolan här i Cumbuco om detta och de är väldigt ivriga att komma igång. Hoppas att lärarna ger dem möjligheten.

 

Vill till sist rikta ett stort tack till Brazilinvest och Nils-Bertil Nilsson för att de generöst bjudit på mitt boende på deras hotell Eco Paradise. Utan detta vore det inte möjligt att vara här och arbeta för projektet.

Nu hem till marssolen.

 

Hälsningar

Bertil Jakobsson

 

Cumbuco 24 februari 2012

 

Nu har det varit karneval i Brasilien. Som jag har förstått det är karnevalen ett firande av frigörelsen från Portugal. Skolan var stängd i fyra skoldagar och lärarna lediga. Här i Cumbuco märktes inte mycket av karnevalen men skolan var extra utsmyckad med färgglada band och bilder målade av barnen.

Engelskundervisningen går bra men eftersom vi har lektioner efter lärarnas ordinarie arbetstid

till kl 17, har en del fått synpunkter av sina män att middagen blir så sent. Att männen skulle förbereda eller t o m laga middagen ser man som otänkbart här. En grundkurs i jämställdhet kanske vore en idé. Hotellpersonalen får ha sina lektioner på arbetstid.

En liten trevlig episod från hotellet. En hjälpservitör som nu börjat lära sig lite engelska kom en dag fram till mitt frukostbord och högt rabblade siffrorna 1-20 och veckodagarna på engelska. Härligt

att se hans stolthet över sina nyvunna kunskaper. Övriga frukostgäster lyssnade förundrat.

 

Hälsningar

Bertil Jakobsson

 

Cumbuco 17 februari 2012

 

Första regnskuren på 10 månader har kommit. Det regn som faller här kommer under perioden februari – april, sedan inte en droppe förrän nästa februari.

För några dagar sedan träffade jag en engelsklärare som arbetat för vårt projekt för något år sedan, Raquel Copini. Vi resonerade om en eventuell fortsättning på engelskundervisningen för lärarna i skolan efter att jag åkt hem. Raquel kommer att lämna ett förslag på kostnad för detta.

Den datastuga vid skolan som vi hjälpte till att ordna för många år sedan har inte fungerat som det var tänkt. Inredning och datorer har skingrats, ingen vet vart. Nu sägs det här att kommunen planerar att få igång den igen. Det vore bra, för byns barn och ungdomar behöver lära sig använda datorer. På skolan finns 15 datorer till 608 barn.

Positivt är att hälsocentralen bredvid skolan är bra bemannad med sjuksköterska och ibland även läkare. En kvinna vid namn Mila, som är ordförande i byföreningen arbetar i receptionen där och ser till att bemanningen är god. Mila driver även ett mjölkprogram för barn. Verksamheten bekostas av kommunen.

 

Hälsningar

Bertil Jakobsson

 

Cumbuco 12 februari 2012

 

En del svarta moln har varslat om regn och åska över Cumbuco men än så länge har de drivit åt annat håll. Såg på TV här att man i Rio haft uppåt 36-38 grader. Här det drygt 30 och en ständig skön vind. Utanför mitt hotellfönster blommar 3 meter höga hibiskus och i hotellets inre gård hänger några bananklasar från ett träd. I rabatterna ser man 2-3 meter höga växter av sorter som vi har i blomkrukorna hemma. Hotell Eco Paradise gör verkligen skäl för namnet.

 

Engelskundervisningen går bra. Jag blev extra glad när hotellchefen Daniel sade att han skulle fortsätta undervisa hotellpersonalen i engelska när jag åkt hem. Han talar flytande engelska och har  studerat språk i Italien i flera år. Det här är ett önskeläge, att vi startar något som sedan fortsätter efter att vi lämnat.

Lärarna på skolan visar stort intresse att lära sig engelska. När jag var här 2008 lyckades jag inte särskilt bra med dem men nu är intresset så stort att vi ofta fortsätter en halvtimme extra efter lektionerna.

Jag har också träffat våra två svenska medarbetare här Therese och Virena. De jobbar vidare med våra möjligheter att starta någon form av kvällsverksamhet för barn och ungdomar.

Hälsningar

Bertil Jakobsson

_____________________

Cumbuco 6 februari 2012

 

Så är jag tillbaka i Cumbuco i några veckor för att få en nystart på vår verksamhet och då i första hand engelska.

På plats här i Cumbuco har vi två svenska kvinnor som är bosatta här, Therese Persson och Virena Andersson, som kommer att vara viktiga medhjälpare i fortsättningen. Vår plan är att få igång en kvällsverksamhet för byns ungdomar och att kunna fortsätta med engelskundervisningen.

Engelskundervisningen har jag redan startat, dels för personalen på hotellet Eco Paradise och dels för lärarna på skolan. Hotellpersonalen är ca 30 personer och lärarna på skolan är ca 25.

För hotellpersonalen blir det engelska anpassat till deras arbete i reception, servering m m.

För lärarna blir det allmän engelska. De har väldigt lite förkunskaper så vi startar försiktigt och hoppas det ska inspirera dem till fortsatta studier.

Hälsningar från ett hett Cumbuco (32-34 grader)

Bertil Jakobsson

Åter till nyheter