Åter till medlemsresor     Åter till bidgalleri


Dagbok från Brasilienresa okt.2015

Första dagen i Rio!

2015-10-24

Första dagen i Rio.

Äntligen framme!

Vi, åtta medlemmar i jämt-brasilianska vänskapsföreningen, anlände efter en lite knagglig resa via Frankfurt till Rio de Janeiro - knagglig i turistklass med obekväma stolar- men vi hade själva valt; att ha våra pengar till andra saker än att sitta...

Efter en välbehövlig vila, ja utom Thomas, som hunnit bada, både på Copacabana och Ipanemastränderna, samlades vi på hotell Orla Copacabana för att lägga upp strategin. Havet, framför oss,  var rätt stilla och många badare njöt av lördagens ledighet. Resan, planerad sedan ett halvår, var ju en kombinerad studie- och turistresa och innehållet skulle givetvis spegla detta. När alla var nöjda med upplägget  intog åtta hungriga jämt-brassemedlemmar en strandresturang för en lunch. Där pågick både kommers och sambamusik. Någon i gruppen köpte dragkedjeväskor och andra jordnötter av de ivriga försäljarna runt borden. Halmhattarna fick vara ...

Det är alltid lika spännande att få se den tallrik som kommer in på bordet - vad var det jag beställde - egentligen? Många tog på min inrådan "picanha-sandwich". Picanha är brasilianskt oxkött, urskuret och styckat på längden istället för på tvären. En delikatess enligt min mening. Men ack så jag lurade fyra av åtta. Utan knivar fick fingrarna hålla emot när vi slet sönder köttet med tänderna.

Jaja, skrattar sist som skrattar bäst - Mona beställde det för oss svenskar vanliga - korv. Och fick en hel stor tallrik med överfull av skivad korv och till detta franskt bröd (lät spännande), hm,  det visade sig vara en hel stor tallrik med skivad pain riche... Det var en generös Mona som delade ut korv med bröd till oss alla. Ändå blev korvtallriken inte tom.

Mats beställde sardiner - och fick stekt strömming - trodde vi. I massor. Så också han var jultomte vid bordet denna dag...

Thomas och Siv hastade iväg. De hade beställt biljetter till en fotbollsmatch på den anrika fotbollsstadion Maracaná.  Den arenan fick en ordentlig ansiktslyftning i samband med fotbollsVM förra året. Vill man vara kritisk kan man tycka att alla VM-matcher borde spelats där istället för att bygga nya arenor runt om i landet. I den avlägsna staden Manaus i Amazonas uppfördes en helt ny. Där spelades tre eller möjligen fyra matcher under VM... tror knappast att det blir något sgtörre arrangemang där mitt i regnskogen igen.

I övrigt såg jag klara förbättringar av staden Rios exteriör. På vägen från flygplatsen till Copacabana finns det sju favelor (slumområden). En viss uppsnyggning hade skett och en del staket satts upp för att skyla eländet.

Kvällen tillbringade vi tillsammans med Stefan Martinsson, grundare av Abrigo Rainha Silvia, och hans man Tom. Vi fick ingående beskrivningar av situationen för kvinnorna, de unga, våldsutsatta i Brasilien i allmänhet och  kvinnorna i Itaburaí i synnerhet,  Itaburaí där vårt projekt ligger. Stefan berättade om många trasiga öden,  som Abrigo tagit sig an.  Vi planerade sedan söndagens besök på mödrahemmet med rundvandring, dop, Oh store Gud, avtalsskrivande och möte med "vår" sjuksköterska. Det skulle bli en spännande söndag - det kände vi alla!

Sängen var sedan efterlängtad! Det hade varit ett långt dygn och ännu flera återstod...

Margareta Winberg

rapportör dag 1

  

Antal kommentarer: 1

2015-10-26 17:48:06 - Elisabeth Holmgren, elisabeth_holmgren@bredband.net

Tack för rapporten! Intressant och rolig. Bra initiativ att delge era upplevelser så här!,:)
Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden