Åter till medlemsresor     Åter till bidgalleri


Dagbok från Brasilienresa okt.2015

Utflykt till favelorna!

2015-10-26

Rio de Janeiro den 26 oktober 2015  - Copacabana, rånförsök och favelor

Tredje dagen med Jämtbrasse-gänget inleds i ett stilla tempo på förmiddagen.

Vi strövar längs Copacabana i riktning mot Fort Copacapana, tittar på fiskarnas nattfångst, och fortsätter in i Ipanema-kvarteren.

Därefter njuter vi av den mytomspunna Copacabana-stranden med sin ljusbeiga mjuka sand.

De höga azurblå vågorna kan man flyta med på och vågorna bär en med en skjuts in mot stranden.

Vågorna formar ett vitt skum då de möter stranden och det blir ett kraftigt utsug då vattnet söker sig  tillbaka ut i havet.

Vi intar dagens lunch på en av de typiska små strandrestaurangerna.

Det är soldis idag och i bakgrunden ser vi de höga skogsbeklädda bergstopparna bl a Sockertoppen.

På vägen tillbaka blir Mats utsatt för ett rånförsök alldeles utanför hotellet. En pojkspoling på cykel försöker dra kameran från Mats. Det lyckas dock inte och ynglingen avviker snabbt.

På eftermiddagen åker vi på favelatur. Vi besöker två favelor.

En mindre, Vila Canoes, med ca 3 000 invånare och Brasiliens största, Rocinha, med uppskattningsvis 150 000 – 200 000 invånare. Officiella siffran är 78 000 invånare.

Man ser favelorna runt om i Rio klättrande på bergssluttningarna. Här bor 20% av Rios befolkning dvs ca 2 milj. Favelor är slumområden, men man ser att det även här sker en ekonomisk utveckling. I princip är det olaglig ockupation av mark som bebyggts med hus. Mestadels stenhus.

Den lilla favelan vi besökte har deltagit i ett utvecklingsprojekt där man legaliserat den tekniska servicen dvs el, vatten och avlopp plus renhållning. För skolbarnen finns en tilläggsverksamhet halva dagen där olika aktiviteter ingår bl a hjälp med läxläsning. Verksamheten sköts av ideella krafter.

De s k gatorna är ca 1,20 breda och lägenheterna ligger tätt. Det är som att gå i en källare med lägenheter i ett irrationellt mönster.

I Rocinha är det större med gator och biltrafik. Det är praktiskt för folk att ta en motorcykeltaxi eftersom det är så backigt.

Här saknas avloppsledningar. Avloppet lämnar lägenheterna i en liten öppen kanal ut till ån för vidare transport till havet. Sopor ligger i högar som mellan varven bränns på plats för att bli av med eländet.

Ellanslutningarna ser ut som rishögar men det fungerar tydligen. Man ser även internetanslutningar numera.

I Rocinha tog polisen över makten för 3 år sedan. De slog snabbt ut drogkartellerna i en mycket väl planerad aktion på några timmar. Planeringen hade pågått i två år. Nu ser man poliser utplacerade på många ställen i favelan. Favelan är självförsörjande i en informell ekonomi. Här kan man utöver dagligvaror mm köpa bilar och motorcyklar.

Ja, det finns mycket att fundera över när man besökt dessa bostadsområden. I sådana här områden bor således var femte Riobo.

Ofta ligger favelorna granne med väl utvecklade bostadsområden. Rocinha är granne med ett kvarter där Amerikanska skolan ligger. Elevavgiften är 2 500 dollar i månaden. Inkomsten i en favela är ca 500 dollar i månaden i genomsnitt.

Det är i nivå med Ghana medan grannkvarterets inkomstnivå ligger som i Kanada.

Enligt vår guide så har 80% av den vuxna befolkningen i favelorna ett arbete. Ofta i den informella sektorn.

Drogkartellernas inverkan och makt har också för stunden reducerats.

När vi var i Rocinha år 2009 bad oss vår guide att inte fotografera in mot gränderna eftersom det kunde pågå droghandel där.  Nu var det poliser utstationerade på strategiska platser istället. Det såg man inte år 2009.

Tomas

    

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden