Åter till medlemsresor     Åter till bidgalleri


Dagbok från Brasilienresa okt.2015

En mellandag!

2015-10-27

Tisdag morgon

Vaknar med en bild inom mej¨2 små flickor dansar med varandra, hoppar och skuttar, ser ut att ha roligt, på en liten uteterass rakt nedanför oss där vi står på en terrass mitt iden stora favelan som vi besökte igår. Synen gav mig det hopp jag behövde känna efter den utsatthet vi mött under vårt besök här och då inte minst i favelan. I flickornas dans fanns lust och glädje som visar på människans förmåga till förändring som vi ju också fick så  många bevis på under vårt besök i Abrigo.

Förmiddagen fri för stranden, tid för vila reflexion vid vågornas brus, se Tomas njutfullt följa vågorna där ute i havet, det vi andra inte riktigt vågade oss på, jo Ingerd och Siv prövade också!!

På em besök på ett museum ritat av den berömde arkitekten Oscar Niemayer, dit vi tog oss med färja över till en annan del av denna stora stad, Museebyggnaden gav associationer till en fritt svävande rymdfarkost eller ett allseende öga.

På kvällen var det dags att klä om till mottagning hos generalkonsul Louice Anderson i hennes utsökt vackra våning längre bort på stranden Ipanema.

Sverige har generalkonsul i större städer ute i världen för att representera Sverige helt oavlönat .Louice utnämndes av Margareta när hon var ambassadör i Brasilien, ett mycket gott val, vad jag kan förstå. Louice talade om att det var lätt att representera Sverige då Sverige och svenskar har ett gott renome i Brasilien. Hon berättade om förberedelserna inför OS nästa år, talade bl,a, om vilken stor betydelselse detta evenemang har för Rios och landets självkänsla. Det ska finnas en svensk paviljong dit hitresta svenskar ska kunna mötas. En person, Lars, från konsulatet talade om konsulatets uppgift med säkerhetsarbete inför OS.

Bland gästerna på mottagningen fanns Henry Stefansson, en person med ett mycket spännande förflutet och ett i våra ögon speciellt företag här i Rio. Han är född och uppvuxen i Göteborg, i sin ungdom engagerad i den ytterst radikala vänstern, kontakt med ”Afrikagrupperna” som ledde honom via SIDA till uppdrag Afrika mitt i flera av de svåra konflikt och krigshärdarna under 70 och 80 talen. Så småningom kom han till Brasilien och arbetade på Tumstocksfabriken, tumstocken en svensk uppfinning, därav vårt intresse. Idag leder & äger han detta företag som går bra. Tumstockarna görs av ett unikt trädslag som finns i Paraguay. Export sker till Sverige.

Ännu en dag tillända rika på flera spännande möten med svenskar i utlandet./  Elisabeth

   

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden