Åter till medlemsresor     Åter till bidgalleri


Dagbok från Brasilienresa okt.2015

Flera höjdare idag i Rio – trots dimman!

2015-10-28

Rio de Janeiro - onsdag den 28 oktober 2015
 

Om man är i Rio de Janeiro måste man givetvis besöka stans högsta, största och mest kända sevärdheter!

Därför blev det idag stora turistrundan till Kristusstatyn och Sockertoppen med höjdarlunch däremellan på Café Colombo.

Startade kl 9.30 i buss från vårt hotell på Copabana med kurs mot berget Corcovado, 710 m högt i södra delen av Rio. Åkte tåg 20 min med bergbana upp genom Tijuca nationalpark – en grönskande och blommande djungeloas- innan vi var uppe på bergets topp.

Där, väl gömd i ett grått regnmoln, stod den mäktiga Kristusstatyn på ett 8 m högt fundament.  Av själva statyn, som är 30 m hög och avbildar Jesus i fotsid beklädnad med utsträckta och välkomnande armar, syntes bara en svag antydning i dimman.

Statyn som invigdes 1931 är byggd av cement från Limhamn i Skåne. Bland svenska sjömän på 1930-talet blev statyn därför känd som Limhamns-Jesus.

Kristusstatyn är utpekad som en av världens sju underverk i modern tid. Den syns i klart väder över hela stan och är en samlande symbol för kristna världen över. En liten ekumenisk kyrkolokal finns lokalicerad i statysockeln.

Trots att det blåste friskt där uppe på berget lättade inte dimman medan vi var kvar där. Bara våra hårkalufser blev krusiga eller stripiga i duggregnet. Utsikten från toppen var minimal, men troligtvis inte så ovanligt? (Några av oss som var där för 6 år sedan vet ändå att vyerna därifrån är gudomliga i klart väder).

Tillbaka på marknivån bar det av in mot centrala stan och Café Colombo, ett ärevördigt mat-/caféställe sen 1894. Där kunde vi avnjuta en himlagod lunchbuffé i en förgylld och skön miljö.

Nästa höjdare blev så Sockertoppen på 396 m höjd med två linbanor byggda 1912. Ena linbanan med glasad kabin för persontransporterna leder till en mellanlandning på en lägre bergstopp och nästa linbana/kabin ända upp på Sockertoppen. Mjukt och bekvämt. Ingen av oss drabbades av höjdskräck eller svindel.

Dis mötte oss även här uppe, men utsikten mot stadsbebyggelsen, båt- och badvikarna var ändå hyfsat klar. (Kristusstatyn på Corcovadoberget var dock fortfarande osynlig på håll insvept i tjocka, mörka regnmoln).

Trots regndiset var det ett mycket nöjt resegäng som återvände till vårt hotell vid 17-tiden.  Såna här höjdarställen får man ju inte se varje dag! + 28 gr och fläktande sköna vindar dessutom!

Av denna dagen – den sista i Rio för denna gången- återstår nu ytterligare en attraktion: Kvällsmarknaden på Copacabana!

Imorgon bär det av till Brasiliens huvudstad Brasilia inne i Amazonas djungel……. Ser fram emot det också!     /Siv

     

 

 

 

Antal kommentarer: 1

2018-03-19 07:49:59 - Biaya Operasi Ambeien Di Rumah Sakit, walatra.kapsul@gmail.com, www.obatbenjolandileherherbal.com/biaya-operasi-am...

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)