Åter till medlemsresor     Åter till bidgalleri


Dagbok från Brasilienresa okt.2015

Fredagen i Brasilia!

2015-10-30

Vi inledde dagen med ett besök på Svenska ambassaden, där ambassadör Hjelmborn gav en utförlig bild av situationen i landet.

  

Brasiliens ekonomiska tillväxt är bara 3 % (vilket anses hyggligt i Sverige men representerar en allvarlig minskning av den brasilianska under Lulas tid). Arbetslösheten är runt 8 procent i den officiella räkningen men i verkligheten högre. Exporten spelar en relativt mindre roll i landets totala ekonomi eftersom Brasilien är folkrikt och stort, men dess nedgång bidrar till den försämrade  situationen. Till detta ska läggas den nedgång i råvarupriserna som skett och som påverkar landet kraftigt.

Den brasilianska valutan, realen, har sjunkit i värde gentemot omvärldens andra större valutor, även om den tidigare varit övervärderad. En svag valuta i en svag världsmarknad  är dock inte någon direkt nackdel. Brasilien kan då eventuellt vidga sin utrikeshandel via billig export.  

Allvarligare är dock ett annat problem - korruptionen,  som aktualiserats genom skandaler, där politiker från alla läger är mer eller mindre inblandade - även ordföranden i den kommmission som ska utreda denna bedrövliga sjuka i samhällskroppen, deputeradekammarens talman Cunha.

Korruptionen, som allltid varit ett problem i landet tycks ha blivit allvarligare, eller också syns den mer, därför att politiker och politiska partier i den svaga konjunkturen använder den mot varandra i större utsträckning. Även presidenten Dilma Rousseff  har blivit föremål för misstankar - vilket sänkt hennes förtroende bland allmänheten kraftigt. Detta är sannolikt överdrivet då hon som person varit en kämpe mot den tidigare militärdiktaturen och hittills inte dragits in i något konkret och stort korrupt  sammanhang som en mängd andra politiker. Men just nu är korruption något som i hög grad engagerar opinionen. Det hör till dagens politiska scen att anklaga varandra i den politiska sfären och att den i Brasilien dominerande pressen är inte positivt inställd till den sittande regeringen.

En synnerligen aktuell och viktig fråga gäller den brasilianska presidentens  besök i Sverige med anledning av Brasiliens köp av svenska stridsflygplan, JAS. Beslutet att köpa det svenska planet togs i fullständig enighet i parlamentet, vilket är en unik situation. Presidenten informerade sig i Sverige tydligen grundligt sittande i en äkta cock-pit. Men bakom denna publicitet ligger en verklighet av betydande fördel för  både Brasilien och Sverige. I Linköping sker nämligen en betydande utbildning av brasilianska ingenjörer. Detta, och andra samarbetsavtal, bör erinra opinion och media i Sverige om den viktiga och breda samverkan som nu sker mellan våra länder.  Det är i båda länders intresse att denna samverkan inte bara sker på tekniska och kommersiella områden utan också på kulturens och utbildningens olika områden.

Ovanstående är en sammanfattning av ambassadörens framställning, som också resulterade i ett antal frågor från gruppen om allt ifrån oljepriset till riksrätt.

  

Briefingen följdes av det på ambassaden sedvanliga fredagskaffet - dagen till ära med god tårta!

   

Eftermiddagen ägnade vi åt en rundtur med buss där alla de officiella platserna besöktes; Don Busco-katedralen, parlamentet, nationalbiblioteket, nationalmuseét, de tre makternas torg, den välkända ekumeniska katedralen, med den, för oss i jämtbrasse, ständiga frågan: Varför står inte Johannes tillsammans med Matteus, Marcus och Lucas?  Vidare till president  Dilmas palats och tillbaka till hotellet. Den välkände arkitekten Oscar Niemaiyers ande svävade över hela bussturen. Hans sista verk gjordes när han var 102 år gammal. Två år senare avled han.

  

Kvällens middag intog gruppen i den lilla lägenhet på ambassaden som Margareta och jag hyrde. Vår underbara kock, Lilian, hade gjort en fantastisk kycklingsallad och vi stekte förstås lite picanha till detta. Så var ännu en innehållsrik dag till ända.

Jörn Svensson

    

 

      

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden