Åter till medlemsresor     Åter till bidgalleri


Den 22 oktober 2009  anordnade vi en medlemsresa till Cumbuco.

Vi träffade förstås Germana, vår projektledare på stället och Luana. De var båda, tillsammans med Raymundo, vice rektor för skolan, i Sverige 2008. Vi höll nu till i vårt hus vid torget där andra våningen blivit färdig. Vi gick igenom de pågående programmen och träffade sedan en grupp som läste engelska.

Vi besökte skolan flera gånger. En del engelskkurser hade hunnit långt och kunde konversera.

Vi hälsade också på den grupp som fick extra stödundervisning En psykologistuderande ledde det arbetet. Hon berättade att hon kunnat se en förändring hos eleverna med särskilda behov. Hon gjorde hembesök, talade med mammorna och försökte reda ut vad som låg bakom elevernas svårigheter.

Några av oss besökte också den lilla hälsocentralen i byn. Detta var intressant särskilt för gruppens två barnmorskor, Agneta och Anita.

Ett ben i projektet är kvinnors hälsa. Vi besökte Sandras hus där hon hade yogakurs för kvinnor. Efter det besöket och samtalet bestämde vi att föreslå en förändring vad gäller inriktning. Yogan var ifrågasatt av kyrkan, vilket innebar att det var svårt att få dit kvinnorna i byn. Ett annat perspektiv av ”kvinnors hälsa” förordades. Vi vill gärna nå den yngre generationen som inte får den utbildning i reproduktiv hälsa som de så väl behöver. Detta har behandlats av styrgruppen i Sverige och fått bifall.

Efter dessa dagar i Cumbuco reste gruppen till Rio på en kombinerad studie-och semesterresa.

Väl hemma summerade vi våra intryck och kom fram till följande:

  • Engelskundervisningen är mycket bra. Vi överväger att ta 5 reais per månad för att få incitament till att vara närvarande.
  • Yogaundervisningen fasas ut.
  • Capoeira är en populär kampsport. Vi kan stötta ledare som utbildar killar och tjejer.
  • Vi vill fokusera på skolans mathållning. Chips till lunch var ingen hit!
  • Tanken på ett demokratiprojekt har vuxit fram på plats. Vi stöder den tanken!

Eva Stålberg